Un apéritif, madame? Une p'tite coupe de champagne, peut-être?

Au Virage Lepic
Herinneringen & Adressen

Au Virage Lepic

Zwart-wit foto’s aan de muren, roodgeruite tafelkleden, de stevige geur van knoflook en een menukaart simpelweg op een velletje papier getikt. Een huiskamer, waarin zo’n 25 zitplaatsen en een grote bar gemanoeuvreerd zijn, en bij binnenkomst de breed grijnzende Maurice die je welkom heet en je naar je tafel brengt. “Un apéritif, madame? Une p’tite coupe de champagne, peut-être?”

Bien-sûr, schenque maar ien!

De muren zijn uiterst sfeervol

Dit is Au Virage Lepic, mijn favoriete bistrot in Montmartre, Parijs. Ik kwam hier voor het eerst in 2012, toen ik met vier vrienden een weekend Parijs vierde en ik een verfomfaaide reisgids doorspitte voor een geschikt adres voor ons avondmaal. Ik ben die verfomfaaide reisgids tot op de dag van vandaag dankbaar, want als je niet op de hoogte bent van deze parel loop je er voorbij. Sindsdien ga ik hier altijd heen wanneer ik in Parijs aanleg, en al mijn reisgenoten moeten mee. Dat vinden ze overigens nooit echt erg.

Au Virage Lepic wordt uitgebaat door Maurice en Rino, twee bourgondiers tot en met. De één kletst er vrolijk op los in z’n leren broek, de ander overziet de boel van achter de bar. Gedurende de avond zien de heren erop toe dat ook hun eigen glaasjes bijgevuld blijven, dus gezelligheid kent hier geen tijd, mesdames et messieurs.

Deze tent is een Parijse bistro ten top, met veel klassiekers op de kaart. Er wordt hier rijk en smaakvol gekookt, zonder poespas maar barstend van het karakter en de goede producten. Het nadeel is alleen dat ik nooit kan kiezen. Onvolprezen zijn hier voor mij de gratinee a l’oignon (uiensoep) en de terrine du chef. Als je eens buiten je gebaande paden wilt gaan, laat die soep dan lekker hangen en bestel de os à moelle au gros sel; merg rechtstreeks uit de botten, met grof zeezout en heerlijk knapperig brood. Nee, is niet eng, maar gewoon erg lekker : krachtig van smaak, zeker met een goed glas volle rode wijn ernaast. Of een goed vol glas rode wijn. Het één sluit het ander overigens niet uit!

De menu kaart is een simpel velletje papier

De mannen hier zijn goed in het bakken van vlees. Als je stevige trek hebt zou ik de magret de canard (eendenborst) aanraden : heerlijk mals een sappig, met een -uiteraard- huisgemaakte saus, vaak gecombineerd met foie gras. Mocht je nog plek hebben voor een dessert : voor de clafoutis met rabarber kun je me wakker maken. En dan echt.

De wijnkaart van Au Virage Lepic is niet heel uitgebreid, maar gevarieerd genoeg. Er worden enkele wijnen per glas geschonken (maar zo’n flesje komt heus wel leeg, neem een ander in de maling), en de champagne als aperitief is een goede aftrap van een avond onder de vleugels van Maurice en Rino.

Verwacht geen kristallen glazen, tafelzilver en obers in keurige sloof, maar maak je op voor een heerlijke, bourgondische bistrot-avond met een uitbuiktermijn van een uur of 4. Omdat de plaatsen beperkt zijn is het aan te raden om telefonisch te reserveren (01 42 52 46 79) of ’s middags even binnen te lopen en een tafel te bespreken.

IMG_20160525_201406


Waar?
Au Virage Lepic
61 Rue Lepic
75018 Parijs

Hoe?
– Lijn 12 groen
– Halte Abesses

Ooit ben ik besmet geraakt met het Frankrijkvirus. Toen ik 15 was bezocht ik Parijs voor het eerst en was het hek volledig van de dam. Sindsdien eet, drink, kook, lees en luister ik me een weg door La Douce France, en kan ik concluderen dat ik het land altijd mis als ik er niet ben. Altijd heimwee - Toujours le mal du pays.